Przepis na jaja faszerowane pieczarkami (Y)
Jaja z farszem pieczarkowym
Składniki:
6 jaj
15 dag pieczarek
1/2 łyżki masła roślinnego
1-2 łyżki drobno posiekanego koperku lub zielonej pietruszki
sól
pieprz
zielona sałata
pomidor lub rzodkiewka
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
- Jaja ugotować na twardo. Następnie obrane ze skorupek przekroić wzdłuż na połówki tzw. łódzeczki. Oddzielić żółtka od białek. Aby jajo równo leżało na talerzu należy przy każdej połówce lekko ściąć tzw. brzuszek. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na maśle roślinnym. Po wystygnięciu pieczarki i żółtka zemleć ze sobą, w następnej kolejności dodać posiekany koperek lub zieloną pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Połówki jaj napełnić farszem. Podawać na liściach zielonej sałaty. Danie można udekorować rzodkiewką lub pomidorem. Doskonale smakuje podawane ze świeżym pieczywem.
Wskazówka:
- W sytuacji gdy farsz jest zbyt gęsty i suchy dodać trochę majonezu lub gęstej śmietany.