Przepis na jaja faszerowane pieczarkami (Y)

Przepis na jaja faszerowane pieczarkami (Y)
Jaja z farszem pieczarkowym

Składniki:

  • 6 jaj

  • 15 dag pieczarek

  • 1/2 łyżki masła roślinnego

  • 1-2 łyżki drobno posiekanego koperku lub zielonej pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • zielona sałata

  • pomidor lub rzodkiewka

  • Przygotowanie:

      Jaja ugotować na twardo. Następnie obrane ze skorupek przekroić wzdłuż na połówki tzw. łódzeczki. Oddzielić żółtka od białek. Aby jajo równo leżało na talerzu należy przy każdej połówce lekko ściąć tzw. brzuszek. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na maśle roślinnym. Po wystygnięciu pieczarki i żółtka zemleć ze sobą, w następnej kolejności dodać posiekany koperek lub zieloną pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Połówki jaj napełnić farszem. Podawać na liściach zielonej sałaty. Danie można udekorować rzodkiewką lub pomidorem. Doskonale smakuje podawane ze świeżym pieczywem.

    Wskazówka:

      W sytuacji gdy farsz jest zbyt gęsty i suchy dodać trochę majonezu lub gęstej śmietany.



    0 / 0

    Komentarze