Orzechowiec

Orzechowiec
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
20 dag margaryny
20 dag cukru
2 jajka
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki sody
Składniki na masę orzechową:
10 dag orzechów włoskich
2 łyżeczki miodu
10 dag masła
10 dag cukru
Składniki na masę kremową:
1/2 l mleka
6 łyżek cukru
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
Przygotowanie:
Na początek ciasto.
Mąkę mieszamy z sodą, następnie rozdrabniamy z margaryną oraz dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolicie ciasto. W dalszej kolejności dzielimy na pół. Ciasto układamy na prostokątnej blaszce o wymiarach 24 x 32 i pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 25 minut.
Teraz przyszła pora na przygotowanie kremu.
Mleko i cukier należy zagotować, w jednej czwartej szklanki mleka rozpuszczamy mąkę zwykłą z mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania, następnie całość pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie już prawie zimne należy je zmiksować z masłem.
Ostatni etap to masa orzechowa:
Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem, dodajemy orzechy. Całość zagotować.

Na upieczone ciasto rozprowadzamy wcześniej przygotowany krem i przykrywamy drugim plackiem, a następnie polewamy całość gorącą masą orzechową.
Życzymy smacznego!
0 / 0

Komentarze