Orzechowiec - przepis

Orzechowiec - przepis
Super przepis na orzechowca - prosty w wykonaniu, smaczny i efekciarski

Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki

  • 20 dag margaryny

  • 20 dag cukru

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki miodu

  • 2 łyżeczki sody

  • Składniki na masę orzechową:
  • 10 dag orzechów włoskich

  • 2 łyżeczki miodu

  • 10 dag masła

  • 10 dag cukru

  • Składniki na masę kremową:
  • 1/2 l mleka

  • 6 łyżek cukru

  • 2,5 łyżki mąki pszennej

  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 cukier waniliowy

  • 1 kostka masła

  • Przygotowanie:

      Na początek ciasto.
      Mąkę mieszamy z sodą, następnie rozdrabniamy z margaryną oraz dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolicie ciasto. W dalszej kolejności dzielimy na pół. Ciasto układamy na prostokątnej blaszce o wymiarach 24 x 32 i pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 25 minut.
      Teraz przyszła pora na przygotowanie kremu.
      Mleko i cukier należy zagotować, w jednej czwartej szklanki mleka rozpuszczamy mąkę zwykłą z mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania, następnie całość pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie już prawie zimne należy je zmiksować z masłem.
      Ostatni etap to masa orzechowa:
      Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem, dodajemy orzechy. Całość zagotować.

      Na upieczone ciasto rozprowadzamy wcześniej przygotowany krem i przykrywamy drugim plackiem, a następnie polewamy całość gorącą masą orzechową.

    Życzymy smacznego!
    0 / 0

    Komentarze